Zagreb, Croatia

Ziua 2: Zagreb, plimbare linistita prin capitala Croatiei
Data: 12 August 2012

Am ajuns si in Croatia.. Hrvatska pe limba lor. Ma intrebam de unde provine trecerea de la scrierea cu “Hr” la “Cr” dar mi-am dat seama ca e la fel si in cazul cuvintelor “Hristos” – “Cristos” sau numele Cristina, in varianta originala se cheama “Hristina”.

Din Budapesta pana in Zagreb am facut doar 3 ore mergand pe autostrada (aici am scris despre prima zi de vacanta pe drumuri: Bucuresti – Arad – Budapesta).

Croatii nu au vinieta, dar in schimb platesti fiecare km de autostrada. La intrarea pe autostrada opresti la statie, iei “tichet de intrare”, iar la iesire un nene inchis intr-o camaruta iti cere tichetul si platesti cati km ai mers. E destul de enervant sa te opresti asa pe drum si platesti mai mult decat daca ai fi luat vinieta.

In Zagreb ne-am oprit in centru si ne-am plimbat in liniste si pace prin centrul vechi. Dar ce liniste! In afara de 2 autocare de turisti, era destul de putina lume prin oras (abia cand am plecat spre autostrada ne-am dat seama ca toata lumea plecase la mare, iar orasul ramasese pustiu). Un autocar era doar cu chinezi si toti cu DSLR-urile dupa ei facand poze cu toate statuile si toate cladirile.

Eu vorbesc! Chinezul ascuns din mine nu ma lasa sa dau aparatul jos din mana, asa ca ma incadram perfect in peisaj :D. Vedeti voi mai jos ce a iesit.

Zagreb, Croatia
Opera din Zagreb

Zagreb e un oras placut si aerisit, cu piete mari (“square” ca in Brasov sau Sibiu.. si de care Bucurestiul duce lipsa) si multe locuri unde te poti plimba. In centru am gasit indicatoare turistice si dupa ce le-am citit pe toate, am ales sa mergem spre o catedrala aflata in apropiere. Pe lista cu obiective mi-a atras atentia un muzeu numit “Museum of Broken Relationships” .. hhmm.. nu prea as fi vrut sa plec cu un suvenir de acolo 😀

Zagreb, Croatia

Plimbandu-ne noi, asa prin parc am dat de o toneta care vindea.. Kukuruz. Macar atat sa intelegem si noi din limba croata.
Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia
In dreapta e masinuta Zastava, automobilul sarbilor, acest model fiind de fapt o versiune a masinutei Fiat 600.

Zagreb, Croatia
Muzeul de Arte din Zagreb

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia
Catedrala din Zagreb, fondata in anul 1093, reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului, datorita devastarii acesteia de tatari sau cutremure.

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Zagreb, Croatia

Autocarele de turisti au plecat spre o statuie.. ce parea a fi destul de importanta din moment ce toti mergeau acolo sa o pozeze. Noi ne-am indreptat cu pasi marunti spre masina si am plecat spre lacurile Plitvice.