Zadar si Trogir, Croatia

Ziua 4: Plimbare pe drumul de coasta: Zadar – Trogir, apoi la Brela

Data: 14 August 2012
Lacurile turcoaz de la Plitvice ne-au facut o pofta de balaceala.. asa ca, in a 4-a zi, ne-am indreptat catre marea Adriatica. Acesta e avantajul de a merge in vacanta cu masina personala si nu cu avionul: poti vedea mai multe locuri si ai libertatea sa ramai in ce oras vrei, unde e marea mai frumoasa. Totusi, pentru a va usura alegerea, am schitat o harta si o lista cu cele mai frumoase locuri de pe Coasta Croatiei: Zadar, Primosten, Trogir, Omis, Brela. Majoritatea oraselor de pe coasta sunt foste cetati, iar centrul vechi din fiecare oras s-a pastrat destul de bine. Acest lucru explica si sloganul Croatiei in promovarea sa turistica: “The Mediterranean as it once was“. Chiar daca nu au un logo cu frunza ca la noi ‘:)’, trebuie sa recunoastem ca e un slogan foarte bine ales.


Vizualizaţi Coasta Croatiei pe o hartă mai mare

In aproximativ 2 ore am ajuns in orasul Zadar, o fosta cetate si un port important de pe coasta de unde pleaca ferry-boat-uri catre insule. Ne-am plimbat prin centrul vechi dichisit cu tot felul de magazine cu suveniruri, dar si obiecte crosetate si impletite care seamana foarte mult cu cele romanesti. Cel putin eu am botosei cum sunt in poza de sus lucrati de bunica mea si iarna, picioarele mele ii indragesc tare mult.

Zadar, Croatia

Zadar, Croatia

Zadar, Croatia

Nu a fost greu sa gasim un turn (vizibil, de altfel) si am urcat pe multe si interminabile scari. Cred ca as putea numi intreaga vacanta in Croatia – o vacanta de urcat scari pentru ca in zilele urmatoare am mai avut parte de incursiuni cu aceste forme de relief urban. Si noi care stam la parter … va dati seama ce bine ne-a parut :) Sa revenim la turn: privirea ne-a fost delectata cu vederea deosebita asupra portului, insulelor din departare si a orasului vechi si ne-am hotarat ca oriunde mai gasim un astfel de turn, neaparat sa ne urcam in el.

Zadar, Croatia/> </p>
<p><img src=

Zadar, Croatia

Zadar, Croatia

Zadar, Croatia

Din Zadar am plecat mai departe, iar obiectivul nostru era sa ajungem inainte de apusul soarelui in Brela. Cel mai usor si rapid drum era pe autostrada, dar noi am decis sa urmam drumul de coasta, indicat mai sus pe harta.

Am vazut cateva statiuni din masina si va recomandam sa mergeti in Primosten, un oras – cetate micut si deosebit de frumos, aflat pe o insulita. Mai departe am stationat pentru 2 ore in Trogir, plimbandu-ne pe stradutele inguste si greu de fotografiat, urcandu-ne iarasi intr-un turn cu vederi si mai frumoase.

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia

Trogir, Croatia
semana mai mult cu o nava spatiala, decat cu o barca :)

Trogir, Croatia
… plimbare pe faleza cu palmieri…

Trogir, Croatia
in multe statiuni din Croatia veti gasi suveniruri din Lavanda: saculete parfumate, sapunuri, uleiuri esentiale.

Mai departe am continuat drumul pana la Split, dupa care in statiunea Omis care ni s-a parut a fi un fel de Busteni combinat cu Mamaia pentru ca ai si mare si stanci in acelasi loc. Spre apusul soarelui am ajuns si in Brela despre care voi scrie mai mult pentru ca e una din cele mai frumoase statiuni din toata Croatia (Perla Croatiei, cum spun ghidurile turstice).