Vanatarile Ponorului

Am ajuns la Vanatarile Ponorului pe traseul cruce albastra care porneste din satul Salciua, trece pe langa schitul Sub Piatra, apoi la Huda lui Papara. Exista si o alternativa la acest traseu de munte, recomandat celor mai puturosi :) din Salciua pana sus pe deal aproape de Vanatarile Ponorului se ajunge cu masina pe drum asfaltat. E mult mai frumos si sanatos sa alegeti traseul pe munte… asadar pe jos, nu cu masina!

Data: 2 Decembrie
Zona: Apuseni, muntii Trascau, masivul Bedeleu
Marcaj: Cruce Albastra
Traseu: Salciua (intrarea in sat dinspre Turda) – Schitul de Sub Piatra – Huda lui Papara – Vanatarile Ponorului – Salciua (centru)
Durata: 6 ore mers pe jos (popasul sus pe deal, inclus).

Cazare: pensiuni de pe Valea Ariesului, satul Salciua: pensiunea Poarta Zmeilor, pensiunea Codru.

Huda lui Papara
Vezi harta mai mare

De la Huda lui Papara am urcat prin padure, pe o poteca ingusta, aproximativ o ora (sunt 2.5 km de la Huda pana la Vanatarile Ponorului). Nu e un urcus dificil, sunt unii care au facut acest traseu cu bicicleta.

Vanatarile Ponorului
plecarea de la Huda lui Papara

Vanatarile Ponorului
urcand spre Vanatari, se vede in urma schitul si satul Sub Piatra

Vanatarile Ponorului

Vanatarile Ponorului

Si am ajuns sus pe deal la o troita, loc de belvedere de unde se vad imprejurimile, Muntele Mare, schitul si satul sub Piatra. Aici se intalnesc traseul cruce albastra cu drumul asfaltat care vine din satul Salciua (pe aici ne vom intoarce). Vara acest loc e destul de aglomerat, mai ales de sarbatori – ca orice loc de munte din tara unde se poate ajunge cu masina (si gratarul in portbagaj, nu cumva sa-l uitam acasa). Noi am avut noroc, in decembrie eram singurii turisti prin zona.

De la troita am coborat spre Vanatari: numele locului provine de la fasiile vinete care par “pictate” pe stanca, contrastand cu alb-ul cenusiu al calcarului. Vanatarile Ponorului este declarata rezervatie naturala si cuprinde un mare aven (o pestera cu galerii verticale) de 106 m adâncime si locul in care se unesc 3 raulete: Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca. Raul Valea Poienii curge de la Sud la Nord, formand cascada Dalbina, inalta de 25 m. Valea Ponorului și Valea Seaca vin dinspre SV si se unesc cu 200 m inainte de a intra in ponor. Acest rau formeaza Cheile Vanatarii si Pestera Dalbina.

Vanatarile Ponorului

Cascada Dalbina de la Vanatarile Ponorului, formata de raul Valea Poienii. Acum, in luna decembrie cascada era linistita si inghetata, total diferit de cum suntem noi obisnuiti sa vedem o cascada: curgand repede si zgomotos. In limbajul popular cuvantul ‘dalbina‘ inseamna valvartej, valtoare, volbura.

Vanatarile Ponorului
… admirand cascada inghetata de la balcon …

Vanatarile Ponorului

Vanatarile Ponorului
Fasiile vinete pe stanca de unde provine numele de “Vanatari”

Vanatarile Ponorului

Vanatarile Ponorului
Raul format de Valea Ponorului si Valea Seaca. Fiind luna decembrie, raul era inghetat si am putut sa exploram mai bine zona si sa exersam lectiile de patinaj. Am coborat pana jos, in locul unde raul se pierde in pestera.

Vanatarile Ponorului

Vanatarile Ponorului

Vanatarile Ponorului

Harta Traseului:

A doua zi am urmat circuitul rezervatiei Scarita Belioara.

This article has 3 comments

  1. Iulian

    Citat: ,,Exista si o alternativa la acest traseu de munte, recomandat celor mai puturosi :) din Salciua pana sus pe deal aproape de Vanatarile Ponorului se ajunge cu masina pe drum asfaltat.”
    Măi , mare viteaz te crezi acum că eşti tânăr şi încă poţi bate la pas muntele. Cu ipocrizia ta, stai liniştit că vei îmbătrâni sau te poţi îmbolnăvi chiar de tânăr şi atunci o să te văd cum o să mai faci pe viteazul făcând pe alţii puturoşi pentru faptul că-şi doresc şi au posibilitatea să viziteze muntele cu maşina.

  2. Pingback: Cheile Turzii | Arta si calatorii

  3. Darie

    Mai draga,Iulian,dupa cum bine se vede, autorul a lasat de buna stiinta un “smiley” in textul sau pentru a nu fi ironic dar probabil nu ai inteles de ce e acolo fetisoara aceea.Faptul ca nu ti-a raspuns de aproape 2 ani denota ca putin ii pasa de carcotasi ca tine…eu am dorit sa explic doar unor carcotasi care in loc sa se bucure de bunavointa altora de a povesti si promova locuri ascunse din tara asta,baga bete in roate.