Salina Turda

De 1 decembrie, ne-am luat o mini-vacanta de 4 zile si am plecat in Ardeal cu multe obiective de vizitat pe lista: Salina Turda, Cheile Turzii, Huda lui Papara, Vanatarile Ponorului si rezervatia Scarita Belioara.

Data: 1 Decembrie 2011
Cum ajung la salina: Bucuresti – Pitesti – Rimnicu Vilcea – Sibiu – A3 – Alba Iulia (centura) – Teius – Aiud – Turda. In Turda veti vedea indicatoare spre salina sau strandul Durgau si e bine sa va orientati dupa ele. Noi ne-am luat doar dupa GPS care ne-a dus pe o straduta ingusta si cu multe scari … cam greu sa mearga masina pe scari. Asa ca ne-am intors la drumul principal (imaginati-va cat de usoara e intoarcerea pe o straduta ingusta 😀 ) si ne-am uitat dupa indicatoare.

Program de vizitare: Luni – Duminica, de la 9 – 15 (salina se inchide la ora 17.00)
Tarif: 15 lei/ persoana si 8 lei pentru copii, elevi, studenti. Nu se percepe taxa foto (adica puteti sa faceti cat de multe poze doriti)
Salina Turda
Salina Turda

In salina temperatura e constanta: 10 – 12 grade Celsius (daca o vizitati vara trebuie sa va luati o haina in plus). O vizita dureaza in medie 1 ora si jumatate – 2 ore, dar sunt si alte activitati pe care le puteti face in salina:
– plimbare cu barca pe lacul subteran
– plimbare in Roata Mare
– teren minigolf, pista bowling, inchiriere teren de sport, masa biliard, masa de tenis, amfiteatru.
Mai multe detalii si preturile actuale le gasiti pe site-ul salinaturda.eu

Salina Turda
De 1 Decembrie, plimbare patriotica cu barca in cele 3 culori nationale!

In timpul domniei austro-ungare (sec. XVII – XIX) s-a dezvoltat foarte mult industria extractiva, fiind extinsa si salina de la Turda prin construirea mai multor mine. Veti vedea si in salina la intrare cateva schite cu planurile de amenajare a salinei, realizate de austrieci. Salina a fost exploatata pana in anul 1932, dupa care lucrarile au fost sistate din cauza randamentului scazut si a dotarilor tehnice. Salina s-a redeschis in 1992 doar pentru turisti si cei care vor sa urmeze un tratament. In 2008 au inceput lucrari de modernizare cu sprijinul Uniunii Europene, fiind redeschisa publicului in ianuarie 2010.

Au fost modernizate cateva sali si amenajate cu multe luminite:
Mina Rudolf: s-a construit un lift panoramic (cu pereti de sticla), o pista de minigolf, piste de minibowling, teren de sport, amfiteatru cu 180 de locuri, o roata – carusel si un loc de joaca pentru copii.
Mina Terezia: a fost amenajat lacul subteran pe care te poti plimba cu barca. Tarifele de inchiriere a barcilor sunt decente: 10 lei/ 20 minute, iar intr-o barca incap 2-3 persoane.
Mina Ghizela amenajata pentru activitatea de tratament balnear.
Pavilionul de la intrare, asemanator unui iglu.

Poze de la Salina Turda

Salina Turda
Intrarea in salina Turda, in forma de iglu.

Salina Turda
Coboram pe scari in salina (va fi ceva mai greu la urcare :D)

Salina Turda
Masina de Extractie

Salina Turda
Liftul modern din salina

Salina Turda
Roata mare

Salina Turda
Masa de biliard si in spate pistele de bowling

Salina Turda
Incaltamintea “adecvata” pentru vizitarea salinei :) trebuia pozat, neaparat !

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda

Am continuat mai departe vacanta pe Valea Ariesului la: Huda lui Papara, Vanatarile Ponorului si rezervatia Scarita Belioara.

This article has 2 comments

  1. Pingback: Cheile Turzii | Arta si calatorii

  2. Pingback: Arta si calatorii