Data: 14 Septembrie 2013

Canadienii sunt foarte politicosi.
-Bonjour. Ça va bien?

Asa te intreaba de fiecare data cand te intalnesti cu ei. Si trebuie sa le raspunzi si sa-i intrebi si tu ce mai fac. Abia dupa aceea poti vorbi cu ei. Daca ii intelegi. Franceza vorbita in Gatineau “seamana” cu franceza invatata de noi. La televizor si radio intelegi ce se vorbeste, in schimb, pe strada oamenii vorbesc diferit. Din fericire unii stiu si engleza. Iar engleza vorbita in Canada se apropie foarte mult de engleza vorbita in filmele americane. Asta da usurare.

Gatineau e un oras mai mic, cu multe casute, masini si putini oameni (260 000). Nu am gasit aici agitatia metropolitana, ci un orasel linistit si relaxant.

Aproape toata lumea are masina, totusi strazile nu sunt aglomerate. Doar bulevardele principale au semafoare, iar pe alte strazi sunt Stop-uri la fiecare intersectie. De fapt, aici, in zona franceza pe indicator scrie ARRÊT. Fiecare strada din intersectie are un Stop, iar prioritatea e oferita in functie de cine ajunge primul sau de comun acord. Daca ajung 2 in acelasi timp, isi fac semn politicos si unul il lasa pe celalalt sa treaca. Nimeni nu se grabeste, nu injura si claxoneaza doar in cazuri de maxima alerta.

O strada de aici arata ca o strada cu 3 benzi de la noi, foarte larga. Cu toate acestea nu ai voie sa parchezi pe marginea drumului decat un timp limitat. Masinile americane sunt HUGE. Adica IMENSE. Sunt, bineinteles si masini mai micute, foarte multe Hyunday.

Dar canadienilor autentici le place sa iasa in evidenta si nu le pasa de consumul mare de carburant, iar aici benzina e mai ieftina decat in Romania. Si camioanele sunt mari… vedeti mai jos o poza de la Coca Cola Truck, exact ca in reclamele cu Mos Craciun.

Ca orice oras, Gatineau are anumite cartiere mai frumoase, altele mai vechi si mai putin sigure. Orasul s-a format in 2002 prin unirea mai multor orasele ce formau in trecut regiunea Outaouais. Noi am vizitat pana acum: Hull, Alymer, Le Plateau si Gatineau. Mai sunt Chelsea si Buckingham (la fel ca in Anglia).

Casele sunt construite la o distanta de cativa metri una de cealalta si nu au garduri. Iarba din fata casei e mereu taiata si ingrijita.

In Hull casele sunt mai vechi, foarte dragute si cochete si au pe langa ele copaci batrani si mai multe veverite. Le Plateau are doar case noi si mai multe locuinte de inchiriat, in comparatie cu alte cartiere. Sunt foarte multi tineri si majoritatea non-canadieni. Alymer intrece alte cartiere prin amplasarea sa de-a lungul raului Ottawa, facandu-l astfel cel mai select cartier din Outaouais.

Foarte rar vezi blocuri inalte, majoritatea locuintelor au 3 niveluri: demisol si 2 etaje. Nu prea inteleg de ce au facut casele cu subsol – camerele de acolo sunt mai friguroase si mai intunecate. In Hull majoritatea apartamentelor de inchiriat sunt la demisol, iar in cartierele noi (Plateau) doar acolo gasesti apartamente cu o singura camera.

In loc de caini maidanezi, pe strada sunt veverite. Le-am gasit mai mult in cartierele vechi din Gatineau unde sunt si copaci mai batrani: artari si stejari. Veveritele din Gatineau sunt diferite fata de cele din Romania. Sunt mai mari, mai pufoase, negre sau gri. Se cam sperie de oameni si se urca in adapostul lor din copac imediat cum aud ceva suspect. In Ottawa, de exemplu, sunt mai multi oameni, iar veveritele s-au obisnuit cu ei si sunt mai prietenoase.

Dimineata incep sa forfoteasca pe strazi si daca te trezesti devreme, pe la 7, poti vedea foarte multe veverite negre si pufoase. Pacat ca nu stau sa le prind sa le smotocesc de coada.

Exista si Biserica Romaneasca in Gatineau. Asa am cunoscut comunitatea de romani de aici. Sunt oameni foarte amabili si se ajuta intre ei.

Mai multe poze din Gatineau puteti vedea aici mai jos. Mai urmeaza si altele… in curand.

This article has 2 comments

  1. daniela drexeler

    AS vrea sa ma mut cu familia din Montréal in Gatineau. Ati putea sa imi dati mai multe relatii???

  2. ontheroad

    Daca vreti sa va mutati in Gatineau – Ottawa, ar fi bine sa cunoasteti foarte bine ambele limbi: engleza si franceza. Majoritatea companiilor cauta oameni bilingvi. Gatineau e un oras frumos, linistit cu mult aer curat.

    Va trebuie neaparat masina. Altfel, e foarte greu.

    Mergeti la biserica pentru a cunoaste mai multi romani (www.sfantamaria.ca). Comunitatea de romani de acolo este foarte unita.