Oua incondeiate de Paste din BucovinaSursa foto: Arhivafoto.ro

In Bucovina, sarbatoarea de Paste inseamna apropierea de Dumnezeu si celebrarea Invierii lui Hristos dupa adevaratele obiceiuri crestine. Tineri si batrani se strang la manastirile din Bucovina pentru a primi lumina Sfanta a Invierii. Unele femei vin chiar in costumul national, care se distinge prin broderia de culoare neagra. La sfarsitul slujbei de Inviere, in zorii zilei, oamenii ies in curtea bisericii cu lumanarile aprinse si asteapta preotul sa sfinteasca cosurile cu oua incondeiate si pasca, acoperite cu un stergar tesut intr-un model specific bucovinean.

Pastele in Bucovina la Manastiri: Noaptea de Inviere la Manastirea Doroteia.
Noaptea de Inviere la Manastirea Doroteia.

Cosuri acoperite cu stergare traditionale in Noaptea de Inviere la Manastiri din Bucovina
Cosuri acoperite cu stergare traditionale in Noaptea de Inviere.

La orice manastire te-ai duce vei avea parte de aceeasi atmosfera de impacare sufleteasca. Cele mai cunoscute sunt manastirile Voronet, Putna, Moldovita, Sucevita sau Manastirea Humor pe care merita sa le vizitezi. Mai sunt multe alte manastiri, unele chiar ascunse de turisti si viata comerciala. Daca vrei sa te bucuri de aceasta sarbatoare departe de lumea zgomotoasa, mergi la manastirile mai mici, mai retrase, cum este Manastirea Doroteia.

Paste la Manastirea Doroteia
Manastirea Doroteia

Pensiunile din Bucovina asteapta o data cu sarbatorile de Pasti mai multi turisti decat de obicei, asa ca rezerva din timp locurile de cazare. Exista posibilitatea sa dormi la manastiri, in chilii sau in locuri special amenajate pentru turisti. In acest caz e bine sa intrebi calugarii de acolo cu cateva saptamani mai devreme. La manastire cazarea este mai ieftina sau nu te costa nimic, totusi nu te duce cu mana goala. Ulei, faina si orez aduce toata lumea, asa ca incearca sa gasesti ceva mai deosebit, cum ar fi: cozonac, prajituri sau chiar vin rosu.

Ce sa faci in Vacanta de Pasti in Bucovina:

Am stat doar 3 zile in Bucovina, la Manastirea Doroteia, dar a fost o experienta unica – multa liniste, peisaje incantatoare si oameni prietenosi. Am fost rupta de tot ce inseamna civilizatie: fara televizor, radio – si nici macar semnal la telefonul mobil nu aveam. Trebuia sa urc pe un deal ca sa pot vorbi la telefon. Nu o sa va vina sa credeti – dar e chiar foarte relaxant sa stai fara telefon, sa nu fii nevoit sa dai explicatii: unde esti, ce faci, cand te intorci etc.

M-am bucurat de aerul curat de munte, dar am si vizitat faimoasele manastiri din Bucovina.
Traseul Manastirilor din Bucovina pe care le poti vizita in vacanta de Paste: Drumul Oualor Incondeiate
Traseul Manastirilor din Bucovina pe care le poti vizita in Vacanta de Paste: vizualizeaza imaginea mai mare

Am inceput cu Manastirea Voronet situata langa orasul Gura Humorului. Am ramas surprinsa de pictura de pe peretii exteriori ai bisericii ce semnifica Judecata de Apoi, reprezentand raiul si iadul. Manastirea atrage mult mai multi turisti decat celelalte din aceasta regiune, deci sa va asteptati ca aici sa fie mai aglomerat. Langa manastire este si un targ cu obiecte traditionale. De aici mi-am cumparat o IE cusuta cu motive bucovinene; dar sunt si multe alte obiecte pe care le poti cumpara ca amintire sau cadou pentru cei de acasa.

Pastele la Manastirea Voronet
Manastirea Voronet

Am continuat itinerariul cu Manastirea Humor. Spre deosebire de Voronet, aici este mult mai linistit. Ne-am urcat si intr-un turn de unde se vede o priveliste frumoasa asupra manastirii si a orasului. Urmatoarea a fost Manastirea Moldovita, ctitorita de Petru Rares si pictata intr-un stil asemanator cu Voronet. Curtea interioara este inconjurata de ziduri, facand-o sa para ca o cetate.

In aceeasi zi de Paste, dupa-amiaza am luat pranzul sus pe deal, la picnic unde fiecare a adus oua rosii, prajituri, cozonac iar apoi am stat minute in sir tolaniti pe iarba verde pentru o bine meritata odihna.

Cum ajung din Bucuresti la Gura Humorului?


View Larger Map

Paste fericit!