maramures

Data: 5 Mai 2013, de Paste

Toti oamenii din sat au venit la biserica duminica, de Paste, imbracati in costum popular. Barbatii cara in spate sacul cu pasca, cozonac si oua rosii. Le aseaza in rand, asteptand sa vina preotul sa le binecuvanteze. Sarbatorile in Maramures sunt pline de culoare. Cred ca a ramas singurul loc din Romania unde se mai pot vedea astfel de traditii.
dsc_0025

dsc_0025

Merita sa veniti in Maramures in perioada unor sarbatori mai mari pentru a-i vedea pe oameni imbracati asa frumos in costume populare. De Paste ni s-a parut momentul cel mai potrivit.

dsc_0025

dsc_0025

Nu trebuie sa aveti totusi pretentii foarte mari – Maramuresul nu e o zona foarte dezvoltata, cum e Bucovina. Sunt putine pensiuni, iar drumurile sunt destul de proaste.  Nu mai e ce-a fost inainte… oamenii avand nevoie de bani au vandut portile de lemn din stejar strainilor care au facut din ele parchet. Trist. Satele mai au foarte putine case traditionale. A aparut un peisaj multicolor de vile roz, portocalii sau mov. Si mai trist.

dsc_0025

Totusi, in zilele de sarbatoare, Maramuresul se schimba, se renasc traditiile si fiecare maramuresean de la cel mai mic la cel mai in varsta se imbraca in costumele inflorate deosebit de frumoase. Daca in Bucovina se poarta marama pe cap, aici toate femeile au batic pe cap. Fetele mai tinere sunt foarte aranjate, machiate, cu tocuri in loc de opinci, dar cu batic pe cap. Ce am mai remarcat aici este faptul ca femeile mai in varsta poarta fuste clos… scurte, peste genunchi! Simpatice.

Am plecat din Bucuresti si am ajuns aici dupa 10 ore. Ne-am cazat la pensiunea Sub Cetate la Matei din satul Oncesti pe care v-o recomandam. Cei de la pensiune ne-au gatit mancare traditionala si ne-au oferit un program special de Paste. Satul Oncesti este aproape de manastirea Barsana un loc pe care trebuie sa il vizitati neaparat ! In noaptea de inviere e foarte aglomerat si nu va recomand sa mergeti.

Fiecare sat are propriile traditii si un program specific.. de exemplu intr-un sat Prohodul poate sa inceapa la ora 4 seara, iar in altul la ora 6 seara. In Oncesti, oamenii sarbatoresc duminica de Paste, dar la manastirea Barsana sarbatoarea mai mare este Luni, a doua zi de Paste.

dsc_0025
Un alt loc superb la capitolul peisaje este Botiza. A doua oara daca as mai merge in Maramures, aici m-as caza.

Ce va recomandam sa vizitati :

Bisericile din lemn

dsc_0025

dsc_0025

Cimitirul de la Sapanta

dsc_0025

Manastirea Barsana

dsc_0025

dsc_0025

dsc_0025

Muzeul Satului Maramuresean

dsc_0025

Rezervatia Creasta Cocosului

dsc_0025

dsc_0025

This article has 1 comments

  1. Georgiana

    Am fost si noi tot de Paste 2013…daca stiam, poate ne intalneam. Noi ne-am cazat in Valea Stejarului iar in prima zi de Paste ne-am plimbat cu Mocanita. Amintiri incredibil de frumoase, speram sa mai putem ajunge, de Craciun poate :)