Partitura originala a colindului Silent Night, Joseph Mohr, stillenacht.at
Partitura colindului Silent Night, cu titlul “Weihnachts Lied” – Colind de Craciun. Stillenacht.at

Orasul Oberndorf bei Salzburg din Austria este locul unde a fost compus unul din cele mai frumoase cantece de Craciun :“Silent Night” (Stille Nacht). In Ajunul Craciunului, in anul 1818, preotul Joseph Mohr si Franz Gruber au interpretat acest colind pentru prima data la biserica Sf. Nicolae din Oberndorf. De atunci, s-a raspandit in intreaga lume. Joseph Mohr a compus textul cu 2 ani in urma (1816) in timp ce lucra la biserica din satul Mariapfarr. In 1817 Mohr este trimis la parohia din Oberndorf unde se imprieteneste cu Franz Gruber si pe care il roaga sa compuna muzica acestui colind cu acompaniament de chitara.

La inceputul secolului al XX-lea, biserica Sf. Nicolae se demoleaza din cazua inundatiilor. Mai tarziu a fost construita o capela denumita: “Capela Memoriala Silent Night” pentru a inlocui biserica demolata, iar langa ea se afla si un muzeu dedicat acestui colind. Impreuna, atrag turisti din intreaga lume, cu predilectie in luna Decembrie, dar si in alte luni ale anului. In fiecare an, pe 24 Decembrie, mii de oameni vin la capela din Oberndorf pentru a participa la evenimentul dedicat celor 2 compozitori. Poate fi urmarit si live pe site-ul www.stillenacht.info. Daca mergeti la ski in Austria, in perioada Craciunului, merita sa treceti si prin Oberndorf la capela Silent Night.

Compozitorul cantecului Silent Night a trait aproape 10 ani si in Wagrain (1837-1848), in prezent o foarte frumoasa statiune de ski din provincia Salzburg. Joseph Mohr a avut un impact considerabil asupra dezvoltarii satului Wagrain, avand initiativa construirii primei cladiri scolare, care si astazi ii poarta numele.
In Wagrain, Joseph Mohr este de asemenea celebrat in perioada Advent (postul Craciunului) atunci cand se organizeaza mai multe evenimente si veti putea sa ascultati corul copiilor cantand Silent Night. Pe la mijlocul lunii Decembrie in Wagrain se organizeaza si un targ de Craciun de unde veti putea cumpara diverse suveniruri cu specific austriac sau chiar un CD cu Silent Night cantat in mai multe limbi. Programul evenimentelor din Advent in Wagrain il veti gasi aici: www.wagrain.info/en-christmas-wagrain.htm. Daca vei ajunge in Austria in perioada Craciunului, merita sa mergi si la Targul de Craciun din Viena.

Asculta colindul Silent Night: