Biciclete, tramvaie din Amsterdam

Orasul cu 1 milion de biciclete

… si doar 750.000 locuitori. Un oras linistit, cu mai putine masini decat biciclete, pe care oamenii si le parcheaza legate de balustrada podurilor. Bicicletele constitue cel mai placut si sanatos mijloc de transport in Amsterdam. Sunt amenajate piste speciale pentru biciclete care continua chiar si in afara orasului. Olandezii merg pe bicicleta indiferent de vreme, insorita sau ploioasa, indiferent de hainele cu care sunt imbracati. Fetele merg chiar si imbracate in fusta sau cu tocuri. Cosuletul din fata bicicletei ajuta la transportarea gentii, a catelusilor dar si a copiilor. Mamicile cu 2 copii ii aseaza pe unul in fata, pe celalalt in spate. E adorabil sa le vezi capetele mici si blonde plimbandu-se asa pe strada.

Recomandam inchirierea unei biciclete daca vrei sa simti cu adevarat ce inseamna sa fii un locuitor din Amsterdam. Sunt diverse centre de inchirieri biciclete in Amsterdam, iar cele mai cunoscute sunt bicicletele portocalii de langa Rembrandplein.

  • Pretul de inchiriere a unei biciclete este in jur de 10 – 15 euro pe zi. Pe langa acesta se mai plateste si o asigurare de 5 euro in cazul in care bicicleta plonjeaza in canale sau este furata…

Daca vrei sa treci canalul situat in spatele garii si sa iesi din oras, exista ferryboat-uri care au curse din 10 in 10 minute. E gratis, ajungi repede si nici nu e nevoie sa te mai dai jos de pe bicicleta.

Olandezi din Amsterdam pe Bicicleta

Al doilea cel mai popular mijloc de transport sunt tramvaiele. Se poate cumpara bilet direct din tramvai de la sofer, iar in unele tramvaie exista o persoana speciala care ofera bilete dar si informatii despre statiile de oprire. Daca optezi pentru aceasta varianta de calatorie e mai ieftin sa faci abonament pentru ca o singura calatorie te costa destul de mult. Abonamentul se valideaza la urcarea in tramvai, dar si la coborare. Ai grija cand mergi prin oras pentru ca pe strazile din orasul vechi circula frecvent tramvaie: sunt silentioase, dar rapide, asa ca e mai bine sa fii atent.

Canal Bus este ales mai mult de turisti pentru ca e mult mai placut sa vezi Amsterdam-ul plimbandu-te pe canale. Barcile merg pe 3 rute cu 14 opriri aflate in apropierea principalelor obiective turistice. Intrati si pe www.canal.nl si cititi mai multe despre aceste calatorii.