Muntii Ceahlau, trasee montane

Masivul Ceahlau e un munte pe care il poate vizita oricine, chiar si cei care nu sunt obisnuiti cu traseele montane. In Ceahlau veti gasi trasee cu diferite grade de dificultate si mai usoare si mai dificile. Se merge mai mult prin paduri si nu pe stanci sau pietre cum e prin alti munti din Romania.

Acest munte iti ofera imagini panoramice deosebit de frumoase, avand pe parcursul traseelor mai multe puncte de belvedere. Urcand sus spre cabana Dochia se poate vedea intregul lac Izvorul Muntelui si statiunea Durau. Cel mai frumos traseu panoramic pe care l-am urmat a fost acela de la Cabana Fantanele spre Cabana Dochia (banda rosie).

Cel mai inalt varf este Ocolasul Mare (1.907m), urmat de Varful Toaca (1.904 m). Pe Varful Toaca se ajunge mai usor, fiind foarte aproape de Cabana Dochia (45 min) aflata la altitudinea de 1.750 m.

Rasarit de Soare la Cabana Dochia, Muntii Ceahlau
Rasarit de Soare la Cabana Dochia

Ziua 1: Urcarea la Cabana Dochia

Data: 28 Aprilie 2012

Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Cabana Dochia (1.750 m)
Durata: 3-4 ore
Dificultate: usor
Citeste mai departe despre acest traseu: cabana Izvorul Muntelui – Lutu Rosu

Muntele Ceahlau
Muntele Ceahlau, vazut de la Izvorul Muntelui

Dupa ce va cazati la cabana Dochia, mergeti pe Varful Lespezi (la 10 minute de cabana) – este de fapt un platou pe drumul spre varful Toaca de unde se vad cele mai frumoase apusuri de soare. Dimineata, daca va treziti pe la ora 5 veti vedea si rasaritul de soare.

Ziua 2: Cateva Trasee pe Ceahlau

Cabana Dochia – Schitul Ceahlau – Cascada Duruitoarea – Poiana Viezuri – Cabana Fantanele – Varful Toaca (1.904 m) – Cabana Dochia
Durata: 9 ore (include pauzele pentru relaxare si fotografii, popasurile la cascada si la cabana Fantanele)

Schitul de pe Muntele Ceahlau
Schitul Ceahlau

1. Cabana Dochia – Cascada Duruitoarea
Durata: 1:45 -2 ore
Dificultate: mediu (traseu interzis iarna)
Citeste mai departe despre Cascada Duruitoarea

2. Cascada Duruitoarea – Poiana ViezuriCabana Fantanele (1220 m)
Durata: 2 ore
De la cascada Duruitoarea, traseul cruce rosie continua spre statiunea Durau, dar noi am mers doar pana la Poiana Viezuri si de acolo am urmat traseul Triunghi Galben pana la Cabana Fantanele.

3. Cabana FantaneleVarful Toaca (1.904 m) – Cabana Dochia
Durata: 2 – 2:30 ore pana la statia meteo, iar de acolo urcati pe varful Toaca in aprx. 15 minute. Inapoi la cabana Dochia ajungeti in 30 min.
Dificultate: mediu (traseu cu urcus continuu)
Citeste mai departe despre traseul Cabana Fantanele – Varful Toaca

Muntele Ceahlau

Ziua 3: Coborare inapoi de la Dochia la Izvorul Muntelui

Cabana Dochia – Platoul Ocolasului Mic- Claile lui Miron – Poiana Maicilor – Cabana Izvorul Muntelui (si inapoi la machineta)
Durata: 4 – 5 ore
Dificultate: Cabana Dochia – Poiana Maicilor: mediu – dificil, coborari abrupte
Poiana Maicilor – Izvorul Muntelui: usor (se merge prin padure)
Citeste mai departe despre traseul: Ocolasul Mic – Poiana Maicilor

Muntele Ceahlau

Cum ajungeti pe Muntele Ceahlau:

Bucuresti (E85)- Buzau – Ramnicu Sarat – Focsani – Bacau (DN 15) – Piatra Neamt (DN 12C) – Bicaz – inainte de baraj faceti stanga spre Izvorul Muntelui (si mergeti pana la iesirea din sat pana la cabana Izvorul Muntelui). Aici lasati masina in parcarea amenajata. Se fac aproximativ 6 ore din Bucuresti pana la Izvorul Muntelui.

Se percepe o taxa pentru intrarea in Parcul National Ceahlau si veti primi un pliant gratuit cu trasee. Puteti cumpara de acolo si o harta mai detaliata.